top of page

En dyster saga om våld

Jag vill plädera som målsägandebiträdet gör i rätten för alla kvinnor skull som är utsatta för våld i egna hem av en man som HON älskade mycket och valde just HAN att vara en far för hennes barn.

 

 

I varje stad, både liten och stor, finns  det A och B som var ett kärlekspar, sedan bestämde de att gå skilda vägar men fortsatte leva i samma bostad. Numera är det inte så lätt att skaffa en bostad.

 

B har aldrig varit riktigt snäll mot A eller om han var snäll då var det länge sedan. Numera minns hon knappt när var de lyckliga.

 

HAN började dricka alkohol och i berusat tillstånd våldförde han sig på A fysiskt och kränkte verbalt. Morgonen därpå nyktrade han till men aldrig bad om förlåtelse.

Han skuldbelagde A att det var hennes fel att hon drev honom till vansinne.

 

Varför lämnade inte A sitt misslyckade förhållande när han började misshandla henne för X antal år sedan? Kan man fråga henne….

 

Ja, A försökte förminska alvaret av misshandeln och var riktigt uppfinningsrik på att hitta bortförklaringar och förmildrande omständigheter.

Den huvudsakliga förklaringen var att i början var B våldsam enbart i berusat tillstånd.

A tålde allt våld i hoppet att B skulle sluta dricka alkohol.

 

B har lyckats att råda över sitt alkoholmissbruk. Dock visade det sig att han inte kunde behärska sina aggressionsutfall mot A numera även i nyktert tillstånd.

B fortsatte kalla henne för olika skällsord och använde mycket grova könssvordomar.

 

HORA, dumskalle och äcklig gris var de mildaste uttryck som A fick utstå med.

B skämdes aldrig för bråk framför barnen. De fick höra många dåliga ord om sin mamma.

 

Förutom verbala förolämpningar fortsatte B misshandla A. Han brukade slå henne på huvudet så att man inte ser blåmärken.  A försökte alltid fly från B efter första slaget men det hände sällan att hon lyckades med det. Helt besatt av sitt vrede kunde HAN aldrig lämna henne i fred efter första slaget…

 

A försökte anpassa sig för att  undvika konfrontationer genom att vara tyst eller behaga B.

Allt var förgäves – HON kunde aldrig förstå vad som triggade honom till ett vansinne med efterföljande anfall mot henne.

 

En dag efter misshandel fick A en tanke om att det fanns en risk att han skulle slå henne så pass hårt att hon kan dö…och att det inte fanns några bevis på att han misshandlat henne sedan länge…. HON  TOG den första bilden på sina skador på kroppen. A vet inte själv varför tog hon bilden men det kändes trygg att ha bilderna i sin telefon. Tiden gick och det blev många bilder – skrämmande många…..

 

Han brukade misshandla henne med olika mellanrum - ibland skulle det ske en gång i månaden flera månader i rad - sedan kunde det vara lugnt i några månader.

Under X-antal  sista åren utsattes A för flertal misshandeln, flertal olaga hot och flera skadegörelser.

 

Elaka kommentarer av förnedrande och kränkande innebörd var hennes vardagsmat som B generöst bjöd henne på. Vansinnesutbrott var ofta förekommande.

 

 

 

Målsägandebiträde vill alltid fästa rättens uppmärksamhet på HUR den åtalade hade berövat målsäganden hennes värdighet och undergrävt hennes självkänsla.

 

Hur HAN skapat i målsägandens medvetande en ständig oro för hennes eget liv, hälsa och säkerhet  genom att hota henne på permanent basis under flera års tid.

 

Regelbunden misshandel och hot om misshandel ledde till att målsäganden blev helt förlamad av skräck och kunde inte ens tänka på att ringa polisen.

 

Genom hot och misshandel hade HAN  brutit sönder HENNE.

 

Hon saknade krafter att säga emot eller ifrån. Ett oprovocerat våld och hot om våld utövades i målsägandens eget hem – en plats där hon ska kunna känna sig som tryggast.

 

Målsäganden i regel är mycket rädd för den åtalade. HON hyser oftast ingen tvekan av att HAN är fullt kapabel av att skada henne allvarligt efter  rättegång. Han, i regel besitter en våldskapital för att hämnas.

 

Varje kvinna som är utsatt för våld i nära relationen ÄR mycket väl medveten om att hennes liv var  eller är allt annat än ett lyckligt familjeliv. HON finns bland oss. Fråga din väninna, arbetskamrat, granne – om hon har synliga skador, blåmärke etc. – HUR HON MÅR…

 

Sträck handen, ge stöd då hennes får en lycklig slut.

 

 



Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


IMG_5641.heic

Utsatt för brott?

Kan inte komma överens med sitt Ex om vårdnad och umgänge?

Ligger i skilsmässa?

 

Kunskaperna räcker inte till, orkar inte brottas med dina problem i ensamhet – sök hjälp hos en jurist. 

Straffrätt, arvsrätt och familjerätt är mitt arbetsområde som jag är bäst på och är alltid redo att stå vid din sida. 

Jag har min juriskandidatexamen från Stockholms universitet från 2002.

Sedan mina avslutade studier arbetar jag som bland annat målsägandebiträde.

År 2011 avklarade jag Advokatexamen. År 2019 utbildade jag mig till en auktoriserad Boutredningsman som ger mig behörighet att förvalta dödsbo och skifta arv. Ett uppdrag som Bodelningsförrättare ingår också i mitt arbetsområde. 

Sedan många år tillbaka åtar jag mig även uppdrag som rättshjälpsbiträde i tvister rörande vårdnad med mera. Vårdnadsmålen är mycket komplicerade och ofta inkluderar våld i nära relation, då får jag nytta av min erfarenhet från brottsmål där jag är målsägandebiträde och företräder offer för brott.

 

Madeleine Käärik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Tack för er prenumeration

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page